Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

80 nap alatt a föld körül

Az első és eredeti webmusical

Címkék

ZENE

2008.01.09. 23:46 8x80

 

Igen tudom...úgy néz ki, mintha nem történne semmi zene ügyben, de ez természetesen nem igaz.

Mint már írtam az üzenőfalon, a zene esetében másképpen lesz, mint a szövegnél volt.

Az a véleményem, hogy nagy hülyeség lenne, egyből ráhúzni valami zenét a már megírt dalszövegekre, meg párbeszédekre. Ugyanúgy ismerkedem a szöveggel, mint Ti. Folyamatosan írok magamnak dallamfoszlányokat, érzéseket, érzelmeket, mindent, amit a szöveg kivált belőlem. Szerintem, annak sem lenne sok értelme, hogyha ezeket, a töredékeket raknám fel az oldalra.

Éppen ezért azt gondoltam, hogy ha elkészül egy egész dal (hangsúlyozom, hogy ez még nem illeszthető dalszövegre, sőt jelenetre sem), akkor azt felteszem. Lehet, hogy egy héten egyet, lehet, hogy kettőt. Nem tudom...ahogy alakul. Ez a jó benne.

Az is érdekes, hogy Ti mit szóltok hozzá? Ha meghallgatjátok, akkor belőletek mit vált ki? Ti melyik számhoz illesztenétek? Vagy esetleg egyik részét ide, másik részét oda? Számítok a konstruktív ötletekre, "együttgondolkozásra".

Egy ilyen nagy horderejű műnél, mindenképpen más a szövegíró és a zeneszerző feladata. Nem mondom, hogy könnyebb Jacié, de mindenképpen időigényesebb az enyém.

És miután, úgy képzeljük, hogy nagyzenekar fogja játszani, kiegészülve elektromos hangszerekkel, szaxofonokkal, percákkal, ezért a hangszerelésre is nagy feladat hárul. A harmadik 80 napon fog először kinyílni egy szám, akkor lehet majd először tetten érni azt, hogy mi hová való, miből mi lesz, melyik dallamfoszlány úszik be, egy egészen más dallam alá. Akkor jövünk majd rá, hogy mondjuk az egyik szereplő dalának a refrénjében a dallam, már szerepelt a másik felvonás közepén is, ezzel is beépülve a fülekbe és a tudatba.

Én nem tudok és nem is akarok lerakni az asztalra egy kész partitúrát. Ez egy folyamatosan készülő zene lesz, ami, Nektek, olvasóknak, alkotótársaknak, lehet, hogy nem tűnik majd túl pörgősnek, de ígérem, hogy a végén minden csomót kibogozok.

És az első ígéretem:

Holnap délután, azaz január 10-én már felrakok egy dallamot...érzést...divatos szóval, "feelinget".

Nagyszerű szerintem ez az ötlet, hogy blogon keresztül íródik egy musical.

Segítsetek továbbra is, mert Nélkületek nincs értelme! Együtt, egymásért írjuk ezt...egymásnak.

Mátyássy Szabolcs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://8x80.blog.hu/api/trackback/id/tr32291559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása